Om oss

Fristaden

Vi räddar, rehabiliterar & omplacerar hundar

Vi har varit jourhem och rehabiliterat hundar sedan 2017 och hjälpt över 500+ djur, trots att vi intäktsmässigt är en väldigt liten förening. Vi samarbetar med andra föreningar som delar våra mål om att rädda hundar och erbjuder dem pensionatsplatser som jourhem, samt omplacerar ett litet antal hundar varje år.

Sedan 2020 då verksamheten flyttade ut på en stor gård i de småländska skogarna, så beslutade styrelsen att framledes satsa mer på vår seniorfristad. Detta för att det saknas en fristad för äldre hundar i Sverige. I och med vårt nya mål så söker vi faddrar som vill sponsra seniorernas uppehälle och vård här.

Vår grundare Sandra Tigerlind är hundpsykolog med specialisering på rädda, osäkra och traumatiserade hundar – både från Sverige och andra länder, och det är hon som jobbar med hundarna på hundhemmet. Sandra håller även kurser och privatträning, framför allt för ägare till adopterade hundar.

Tanken på att starta en fristad, och inte bara jobba med omplaceringarm, kom efter många nödrop för äldre hundar som aldrig fick någon respons. I deras absolut sista tid i livet lämnades de till sitt öde och inget kunde vara mer inhumant. Det fanns ingen sådan fristad i sitt slag i Sverige, så det blev en självklarhet att starta en för att fånga upp alla de oönskade och oälskade hundar som aldrig skulle fått en chans utan fristaden. Här får de leva som älskade familjemedlemmar, och kan genom era donationer få den vård, medicinering och rehabilitering de behöver livet ut.

Vad som driver oss

Vår motivation

Black Dog är en ideell förening i Orrefors som räddar hundar, på olika sätt. Black Dog är en metafor för de oönskade (oftast svarta) hundar som alltid blir adopterade sist – om ens alls, samt de som är äldre eller lite trasiga. Vi insåg att ingen i Sverige tog sig an dessa hundar. Därför satsar vi nu stort på vår seniorfristad där gamla hundar får bo hela livet eller i livets slutskede – hundar som ingen annan vill ta sig an på grund av den begränsade tid man har tillsammans. De som egentligen behöver någon som mest, med andra ord. DE är våra black dogs, och tanken på att de kommer att bli älskade och omhändertagna för kanske första gången i livet, ända till sitt sista andetag, är vår största motivation för att orka hjälpa dessa hundar ur lidande. Även om det ofta innebär en stor sorg för oss.

Fristadens egna hundar i fadderprogrammet

Vill du bli fadder åt en specifik hund på fristaden? Du kan nu via Patreon bli månadsgivare! Välj din nivå och ange betalningsuppgifter så kommer summan att dras automatiskt en gång i månaden. Du kan när som helst avbryta månadsbetalningarna!

Lillefot

Lillefot, eller Lillen, är vår trebenta fristadshund som alltid är glad, hans nedsättning till trots. Han ser inga hinder i livet, och visar oss varje dag hur man tar vara på livet och lever i nuet.

Teijo

Teijo är vårt magiska väsen, vår terapihund. Med hans trygga och sociala sätt så hjälper han våra blyga hundar att våga. Han är en stor hjälp i rehabiliteringen av alla hundar, och vi vore ingenting utan vår Terapi-Teijo!

Kapten Nemo

Nemo kom  från en turistverksamhet i norr där han jobbat hårt. De yngre hundarna hittade nya hem, men kvar blev senioren Nemo, med en stor tumör. Han lever utan lidande nu, men dagarna räknas sakta ner. 

Katterna och Fåren

Just nu har vi flera katter på hundhemmet. Alla kommer från antingen hemlöshet eller vanvård och de får leva fristadsliv. De var alla skygga från början men är nu fina, sociala katter. Vi har också fyra räddade seniorfår. 

Gumman

Gumman kom hit som 12-åring när hennes husse gått bort. En blyg viol som blommat ut till en trygg tant som nu njuter av sitt seniorliv. Nu har hon bott här i snart två år och är numer en nyfiken, glad gumma.

Cilla

Cilla är helt blind men det är inget man märker av. Hon är framåt och modig och navigerar i omgivningarna utan problem. Hon visar verkligen omvärlden att hundarnas sinnen är fullständigt överlägsna våra.

Grundare

Sandra Tigerlind

Vår grundare Sandra Tigerlind är utbildad inom hund och specialiserad hundpsykolog med inriktning rädda, osäkra och traumatiserade hundar – både svenska och utländska rescues. Hon har rehabiliterat hundar från ca 15 olika länder från olika världsdelar och har stor kunskap kring kulturer och hundtyper som inte är så vanliga här. Hon är den som jobbar och utvärderar hundarna inom föreningen, både de som ska omplaceras genom Black Dog, samt hjälpt andra föreningar som omplacerar hundar och som tillfälligt placerar sina hundar på pensionat på hundhemmet. 

Hon finns på heltid på fristaden/hundhemmet och hjälper även privatpersoner med konsultationer, föreläsningar och kurser. Framför allt eftersom vi vet att man kan känna sig ensam med utmaningar som kan uppstå med en adopterad hund, som många saknar förståelse för. I det fall man som familj blir hjälpta med sin hunds problem, så minskar behovet av omplacering vilket ofta är det bästa för hundarna på sikt. Därför erbjuder hon sina tjänster till andra. All vinst tillfaller hundhemmets hundar! När du bokar henne privat eller går hennes kurser online så stödjer du därmed samtidigt verksamheten här! Alla vinner alltså!

Läs mer om hennes kunskap, utbildningar och erfarenhet på www.hunddjuristen.se.

Denna sida använder sig av kakor, om du fortsätter använda sidan erkänner du användning utav och att du också gillar kakor.