Hundarna

The Black Dog Foundation

Changing the world, one rescued, senior or special needs dog at the time!

Lillefot- trebent


Lillen är världens gladaste ledsna lilla clown. Med sina tre ben och ett ansikte som alltid strålar av glädje är han många människors favorit. Stulen från ett liv på gatan för att få ett ännu värre liv- fastbunden i en stolpe i två år (nästan hela livet) utan en hand som gav honom kärlek. Ett ständigt offer för förbipasserande människor utan trevliga motiv samt ett lätt byte för en revirkonkurrerande gatuhund. Någon av dessa dagliga kamper förlorade han, och utan någon som såg om hans sår så ruttnade benet inifrån. Tänk er vilken outhärdlig smärta att gå igenom tillsammans med en känsla av att långsamt förlora en kroppsdel- vilken chock och obeskrivlig rädlsa han måste ha känt. När han väl räddades kunde man inte rädda hans ben, och det amputerades för att han skulle överleva. Ett liv på gatan är aldrig mer aktuellt han hade inte haft en chans- så han fick komma till Black Dog för alltid eftersom han kommer ha ett livslångt behov av rehabilitering- både psykiskt och fysiskt. Många tillskott för att hålla kroppen och själen igång, regelbunden massage, stretching och fysioterapi, och en daglig kamp mot demonerna i huvudet. Om man får folk att skratta så blir de mindre hotfulla, och eftersom varenda människa kan vara ett hot- så är det lika bra att leka den glada clownen varje gång för att avväpna människan. Innerst inne ökar min stress vid varje möte med en människa eller hund, rädslan är för stor och benet jag saknar gör sig påmint eftersom jag vet att jag skulle förlora en eventuell kamp- därför försöker jag skrämma bort varenda hund innan de får chansen att se mig svag. Det är jobbigt och kräver mycket återhämtning, vilket jag får i lugn och ro ute på hundhemmet, tillsammans med mycket kärlek. I framtiden önskar jag mig en rehab-pool för att kunna simma och hålla mig i form utan att lägga all tyngd på mitt framben, du kan hjälpa min dagliga kamp och min högsta dröm om en pool, genom att swisha till 123 133 66 92 och skriva "Lillens pool". Tack för att du hjälper mig fortsätta ha ett tryggare liv än mina första, hemska år


/Lillefot, döpt efter den modiga och starka dinosaurien i sagan, som är ensam och mjuk under ytan men tuff på utsidan
Aila- med PTSD


OBS: Aila avled tragiskt i cancer i oktober 2018. Föreningen startades på grund av henne och hennes minne lever kvar!


Jag hittades övergiven med mina syskon utan någon som brydde sig om oss. Inte bara hade människor övergivit oss- vår mamma var också spårlöst försvunnen, under en tid då vi valpar behövde henne som mest. Utan någon att knyta an till och som gav oss trygghet blev vi traumatiserade för livet- vi alla lider av svår PTSD och är mycket, mycket rädda för allt. Jag menar allt. Ljud, människor, hundar, dofter, beröring, kärlek... Under alla månader när jag växte upp och skulle vänja mig vid världen med någon trygghet vid min sida, fick jag uppleva världen ensam, genom den enda världsbild jag har känt till- den otrygga, ensamma. Mitt liv har bestått av tre år av ständig stress och fly- eller fäkta- beredskap. Min kropp har tagit stryk, jag har nästan inga muskler, enorma brister, jag vågar knappt äta och dricka och jag har gjort mina behov på en millisekund precis där jag står- men jag har ofta hållt mig i dagar för att det är för farligt att "släppa garden" och sätta sig och kissa. Min resa till Black Dog var nödvändig för att jag ska någon gång få ett värdigt liv och få testa vara hund, använda nosen, våga äta utan att se mig över axeln, klara av ett golv som knarrar utan att utlösa flykt och förhöjd puls. Att våga ta emot kärlek och börja tro igen på livet- något jag gav upp när min mamma försvann när jag var så liten... Jag kommer att bo på Black Dog för alltid för tre år av obehandlad PTSD kommer att ta en livstid att behandla. Jag får stora mängder kosttillskott för som ni vet så kan inte en stressad kropp ta till sig så mycket näring man egentligen behöver- och det är mycket när man ständigt är beredd på att slåss och är hög på adrenalin och stresshormoner dag och natt. Jag har beteendeterapi och sentisering dagligen för sånt som känns naturligt för andra, till exempel att det blåser i löven eller ett motorljud på långt håll. Min högsta dröm är att få en egen trygg hundkoja, så jag vågar vara ute längre än 5 minuter per gång, ifall jag behöver gömma mig lite... Hjälp mig genom att swisha till 123 133 66 92 och skriva "Aila".


/Aila (som betyder - den starka- på skotska eller "den som kommer med ljus

Cilla-den blinda


Mitt liv har inte varit enkelt. Jag är bara fyra år gammal men beter mig som fjorton år. Jag har gradvis förlorat min syn och nu är jag helt blind. En snäll samarit hjälpte mig att få vård men vad har jag för liv? Jag älskar människor, och har troligen alltid gjort det, men på grund av min synskada så bodde jag med äldre, dementa och allmänt trötta hundar. Jag har fortfarande hörsel som fungerar perfekt när du ropar på mig, ett luktsinne som jag kan utforska världen med, och jag har såklart min känsel kvar- som längtade efter en kärleksfull hand som klappar mig och berättar att allt kommer att bli bra. Jag är väldigt bra på att följa ljud och har inte några problem att följa en människa eller en hundkompis som vill vara min ledarhund.  Innan jag kom till Black dog hade jag ingen större lust att leva. De dementa hundarna var irrationella och opålitliga så jag höll mig mest i ett hörn, ensam och deprimerad, för att inte råka komma i deras väg när jag inte ser var de är och de plötsligt kan ändra humör. Min dröm blev till verkligehet -jag fick komma till Black Dog- har fått dagliga träningsturer i mitt nya hem för att lära mig omgivningarna- och en massa spännande godis och dofter att följa för att berika mitt liv. Jag har blivit lovat att testa enkla blodspår för att få testa jaga i trygghet. Jag var bara fyra år gammal när jag kom hit men hade aldrig fått leka med en annan hund. Jag kan vara osäker i början men med snälla hundvänner kan jag börja leva och blomma upp igen trots min blindhet. Jag tycker nu att livet är ganska fint för mig här på hundhemmet, jag är glad att jag aldrig mer behöver leva fast i min egen kropp och fast bland hundar som skrämmer mig varje dag. Jag längtade efter kärlek och omtanke, det behöver man inte se- för att känna. Nu är jag äntligen här- Hjälp mig att  leva hos Black Dog resten av livet i trygghet och med en ledarhund och berikning som passar just mig-  genom att swisha till 123 133 66 92 och skriva  "Cilla"


/Cilla som är dimutiv för Cecilia som betyder "blind"., för jag kommer att behöva se på världen som jag en gång gjorde- med hopp och livslust och glädje.

Hemlösa katter


Över 150 000 katter i Sverige har inget hem. Du kanske tänker först att det låter jättemycket- och du har ju inte sett så många som verkar hemlösa. Det är för att våra katter som är framavlade inte är skapta för att överleva själva. De gömmer sig för alla faror, som människor, rovdjur, andra katter och bilar- men råkar oftast illa ut ändå. Och med alla okastrerade katter, både hemlösa och med oansvariga ägare- så ökar de hemlösa lavinartat varje år. Det enda långsiktiga är att kastrera sina katter- hålla dem inne för att inte utsätta dem för faror- och att höja katternas status och införa obligatorisk chipmärkning. Sen kan man ju också få ha en stilla önskan om att människor väljer att adoptera en hemlös katt istället för att avla fram fler katter. De här är, likt hemlösa hundar, mycket rädda för människor och kräver mycket tålamod och kärlek för att blomma ut. Många har bott en tid i jourhem och har redan börjat anpassa sig och börjar lita på människor, men det tar såklart tid. När du väl förtjänat kärleken och tilliten från en hemlös katt eller hund kommer du aldrig få en större belöning i ditt liv, än att se dem växa och utvecklas. Vi försöker vara jourhem till hemlösa katter, kullar av kattungar födda ute i kyla och bland faror- ja- för att vi kan helt enkelt. Både hundar och katter förtjänar en andra chans och vi stöttar så gott vi kan. Hjälp gärna katterna med, vi samarbetar med Växjö Hemlösa Katter och du kan stötta dem genom att donera, vara jourhem, och att sprida ordet om kastrering- och framförallt, genom att vara ett föredöme och adoptera istället för att stödja aveln. På bilden är en av kattungarna från en kull födda på gatan- och som du ser är en hemlös katt precis lika vacker och underbar som vilken annan katt som helst. Till oss kan du även skänka kattsaker- mat, sand, leksaker och berikning så vi kan fortsätta vara jourhem åt de hemlösa katterna tills de hittar sitt eget för-alltid-hem. Du kan såklart också hjälpa genom att swisha till 123 133 66 92 och skriva  "Katterna". Tack, 150 000 idag- nollvision imorgon, vi fortsätter kämpa!


/Snuttan - en av fyra kattungar som räddades med sin mamma och som nu har växt upp här i trygghet och vant sig vid människor

Taini-läraren


Taini avlivades tragiskt nog under 2019 pga stor smärtproblematik. Teijo axlar hennes roll numer!


Taini är hundhemmets första anställda. Hon jobbar för godis, färska ben och för den allmänna gemenskapen och äventyr. Hon är en mycket fantastisk hund med många sätt och strategier att hantera världen på, och hon är en underbar förebild när vi tränar med skygga och rädda hundar. Hon visar vägen helt enkelt på ett sätt som gör mer än vad vi människor kan nå fram till rädda hundar på. Hon har inte många fel och brister utan är en självständig och självsäker tjej som verkligen behövs i flocken för att sprida lugn och trygghet och visa vad som är möjligt! Hon är så viktig för oss helt enkelt och hundarnas rehabilitering.


/Ge Taini lön på swish 123 133 66 92!

Stig och Modig


De första katterna som kom hit var de svarta, vanvårdade och mycket skygga katterna Stig och Modig. De fick namn som skulle spegla vilka katter vi önskade att de skulle blomma ut till en dag, därför döptes en till Modig och en till Vidstige (Aragorn i Sagan om ringen)- för att de skulle vöxa till att bli sociala och trevliga katter som kan representera hundhemmet som våra kattmaskotar. Eftersom svarta katter också adopteras sist generellt sett vill vi visa vilka underbara individer de kan vara- eller bli. Precis så vackra och finurliga som alla andra katter, med andra ord!


/Stötta gärna våra vackra, svarta kattmaskotar på swish 123 133 66 92


Teijo-terapihund


Teijo betyder typ godhjärtad, och det är precis vad han är! Hittad med syskon på gatan som små valpar, och ingen som verkade ta hand om de små liven. Han fick turen att få komma till ett hundhem där han åtminstone fick mat och trygghet, och att växa upp med ett hundratal andra hundar. Han är fortfarande ung, bara 1,5 år, och han har sett så lite av världen, skyddad av de fyra väggarna innanför sheltret, och med en vana av snälla människor och ett gäng kommunikativa hundar. Förhoppningen är att han ska växa, få lära sig nya miljöer, fortsätta vara trygg i flocken och bland människor, och kanske bli en sällskapsterapihund. Han har alla förutsättningar för detta, och är sannerligen den mest godhjärtade hund som finns


/Om du vill donera till Teijos utbildning till sällskapsterapihund-  swisha 123 133 66 92, märk Teijo

Bjärven -farbror


En av våra nyase hundar. Han är 15 år gammal och har aldrig haft ett hem i hela sitt liv, och var svårt chockad och förvirrad när han kom hit, samt omusklad och överviktig. Efter bara en vecka så började han känna sig trygg och hemma, oron försvann och han kunde sjunka ner i sin trygga mjuka säng på nätterna och få daglig massage och omvårdnad på dagarna, och det var allt som behövdes. Nu håller han på att gå ner i vikt och får en massa tillskott för leder och välmående, och visst kan man rädda en gammal hund, han är redan så tacksam och lycklig för sitt nya, trygga liv som han aldrig haft!


/Hjälp Bjärven leva sista åren här i trygghet och omtanke, han får många och dyra tillskott för leder och muskler, swisha 123 133 66 92 märk "Bjärven"
Jourhem och omplaceringar


Förutom hundarna och katterna ovan så är vi även jourhem åt hundar och har under 2017-2018 tex tagit emot bland annat två avlivningshotade hundar, en trebent hund och en valp som flyttats runt mellan alldeles för många hem och jourhem och var stressad och svår att nå i början. Alla har nu fantanstiska hem och vi är glada att vi gav dem chansen och kunde hjälpa dem på deras resa. Vi har även gjort ett par omplaceringar och problemhundsutredningar för att hjälpa hundar till ett nytt, lyckligt liv och gör det i undantagsfall ännu när vi har plats och tid. Inom kort kommer en utsatt hund hit för rehabilitering och förhoppningsvis omplacering sedan när tiden är rätt. Vi har genom olika föreningar kunnat hjälpa hundar med träning inför deras nya hem, och allt ifrån vanvårdade valpar till en gammal hund vars matte blev mördad, har kommit hit till vår Black Dog familj. Vi har dock också förlorat just honom, samt Aila som fick cancer efter 3 års rehabilitering här under hösten 2018. De vilar bredvid varandra tillsammans med Taini och Banko som avlidit under 2019. 


/Stötta gärna uppehället för våra jourhemshundar och omplaceringar på swish 123 133 66 92


Banko -blind och gammal- han var nära döden!


När jag såg bilden av honom dyka upp i mitt flöde, trodde jag att det var en rå köttbit jag såg på, men det var Bankos uppslitna huvud. Han är gammal och blind och hade blivit utsatt för en stor hundattack från ett 30-tal hundar. Det var ett mirakel att han ens överlevde detta, men jag kunde inte vända bort huvudet, han skulle få komma till tryggheten! Nu lever han resten av sitt nya, väntande liv här hos oss, med omtanke och kärlek och utan de stora risker som finns för en svag hund. Han har egna anpassningar och en trygg plats här, men räknar med att han kommer att behöva mycket vård och speciallösningar då han är gammal och svag redan, för att ge honom ett skönt och bekvämt pensionärsliv här! Han strosar runt i sin morgonrock och sjunger sånger, älsklingen. BANKO FICK ETT ÅR AV KÄRLEK OCH TRYGGHET OCH HAR STILLA SOMNAT IN I MATTES FAMN 2019  PGA ÅLDER OCH SJUKDOM UTAN BOTMEDEL. 


Swisha till Banko på 123 133 66 92, tack, han behöver er!


PS. Vi har en plats nu i vårt hem och hjärta, snart kommer vi ta emot en ny hund i stor nöd!

Våra hundar