Om

The Black Dog Foundation

Changing the world, one rescued, senior or special needs dog at the time!

 

 

"Never believe that a few caring people can't change the world.

For, indeed,

that's all who ever had"

 

Vad är "The Black Dog Foundation" ?

 

The Black Dog är en satsning på Kronobergs första hundhem och rehabilitering för människor och djur. En naturlig terapi där vi räddar hundar och hjälper människor, med hjälp av kärlek och trygghet. Black Dog är en metafor för de oönskade (oftast svarta) hundar som alltid blir adopterade sist (om ens alls...) från hundhem, samt de som är äldre eller lite trasiga. De förtjänar alla en chans på livet och även om vi måste anpassa vårt nya hundhem specifikt efter vissa hundars behovs- så kommer vi resa till månen och tillbaka för att förverkliga det och ge dem ett gott liv eller en nystart med chans till rehabilitering och kanske omlacering. Vi spelar även på orden "walking the black dog" som i allmänt tal referar till människors depression eller ohälsa. Vi tror på att sammanföra våra "black dogs" med människor som inte ser något positivt med sin tillvaro- och förändra livet för dem båda. Syftet är att bygga upp dem från grunden, med medkänsla, trygghet och kärlek, så att alla kan gå starka ifrån det naturliga mötet mellan djur i nöd och människor i nöd.

 

Walking the black dog- både för människan och hundarna

 

Både människor med depression och oönskade hundar behöver vår kärlek och medkänsla och det är därför vi startar denna räddningsverksamhet. Jag kommer att rädda oönskade och oälskade hundar. Äldre hundar kan även stanna för alltid om de behöver stabilitet i sin ålderdom. Hundar med särskilda behov kan få ordentlig rehabilitering, om de är till exempel trebenta eller blinda. En del av dessa, om det är lämpligt, kan rehabiliteras för att "arbeta" med människor. Men de har ingen skyldighet att göra något för människor - det är bara en helt kravlös närvaro där de väljer själva om de vill söka kontakt. Av erfarenhet från andra hundhem så blir dessa hundar snabbt kärlekstörstande och överlyckliga för att träffa folk, men det kräver såklart ett mycket dedikerat arbete av vårt team först för att bygga upp trygga hundar. Deras växande förtroende och kärlek till livet är det enda som krävs för att även hjälpa människor att växa och se på livet med nya ögon. Vi finns lantligt och harmoniskt en kvart utanför Växjö, för att tryggheten och lugnet kan hela både människor och djur!

 

Vilka hundar hjälper vi?

 

Vi har beslutat att hjälpa tre utsatta grupper av hundar- på olika sätt.

1. För- alltid- hundar. En tredjedel av de hundar vi vill hjälpa har ett stort behov av rehabilitering, medicinering eller annan livslång vård, som inte gör dem lämpliga att omplacera till vem som helst. De behöver någon som kan jobba med deras behov dagligen för resten av deras liv- och det är mer än vad man kan begära av många "vanliga" hundägare. Hundarna kan vara äldre, funktionsnedsatta eller redan sjuka eller skadade, men kan leva ett helt fullgott och berikat liv med hjälp av den kunskap vi besitter. De får bo här i resten av deras liv som våra "familjehundar" och behandlas således- fast såklart med större behov av anpassning än många andra. Vi tar emot max 4 hundar som får leva här på gården samtidigt- dessa kan vara både svenska eller utländska- men "kravet" för att bli en del av gården är att de har ett livslångt behov av rehabilitering, träning och anpassning för att leva ett fullgott hundliv- något de inte kunnat få annars.

 

2. Specifik rehabilitering och träning långsiktigt för att kunna omplaceras. Många hundar har varit med om traumatiska saker- men till skillnad från kategorin ovan så är de oftast få eller tillfälliga, vilket gör att man kan jobba med dem på ett bra sätt för att bli fungerande familjehundar en vacker dag. Dessa förtjänar en chans och eftersom vi är utbildade inom problemhundar och hundens beteendebehov etc så kan vi ge dem långsiktig rehabilitering och en färdig plan att skicka med till den som vill adoptera, för att ge bästa möjliga starten på ert nya liv tillsammans. Vi kommer att ha max 4 hundar samtidigt från denna kategori- svenska omplaceringar som förtjänar en andra chans.

 

3. Hundar som blir omhändertagna eller är med om någon större föränring som gör att de behöver omplaceras för deras eget bästa (men som är trevliga och "färdiga" hundar i övrigt, kommer vi att kunna ta in kortsiktigt, göra en bedömning, utarbeta en berikningsplan för hundens framtida liv med dig, och matcha ihop hunden med sitt framtida hem. Dessa hundar samt hundar i kategorin ovan kommer som omhändertagna pga dålig välfärd, eller genom privata omplaceringsbehov. Vi kommer att ha max 4 hundar inom denna kategori samtidigt- men räknar också med att dessa kommer att omplaceras snabbare så att vi kan hjälpa desto fler totalt sett över ett år.

 

ANDRA HUNDHEM

Den enda långsiktiga lösningen på att hjälpa hundar utanför Sverige- är att fånga in- vaccinera, kastrera, släppa ut, i väldigt stor skala. Vi har varit volontärer på seriösa hundorganisationer runtom i världen och ett tecken på deras seriositet är att största arbetet och ekonomiska donationerna går till proceduren ovan för att stävja långisktig ökning av hemlösa hundar. Endast de hundar som är för trasiga eller utsatta för att släppas ut igen, och inte skulle klara sig på gatan- ska man adoptera ut till ett kärleksfullt hem som förstår vilket tålamod som krävs för att få en tidigare utsatt hund trygg i sitt nya liv. Vi stöttar ständigt andra hundhem genom att hjälpa till som volontärer, skänka saker, donera pengar (i vissa fall) och att sprida ordet. Både seriösa svenska samt utländska organisationer stöttas i sitt arbete.

 

Hur du kan hjälpa!

Ert generösa bidrag kommer att hjälpa oss att förverkliga vårt koncept. Det kommer att hjälpa oss med kostnaden för vidareutveckling och arbetskraft tex för att bygga hundhuset och plats för människor att bo. Vi kommer också att använda extra medel för att lägga till bekvämligheter: som små jordbruk, trädgårdspark med vackra bänkar, en liten pool för rehabiliteringsmöjligheter och en berikad utegård som är anpassad för hundarnas behov. Ännu viktigare- du får chansen att vara en av de första att se "The Black Dog" komma till liv och du kommer bokstavligen att skapa förändring genom att rädda andras liv. Om inte det är värt allt så vet vi inte vad! Vi är fast beslutna att även göra ständiga förbättringar så att vi alltid ge hundar och människor de bästa möjliga lösningarna. Din sponsring kan hjälpa specifika hundar eller djur med- se sidan Hundarna för att hjälpa en individ med deras resa.

 

"The Black Dog" behöver donationer men framför allt din uppmärksamhet och intresse! Om du älskar denna satsning och möjlighet så mycket som vi gör, gilla gärna våra sociala medier och dela för fullt! (Facebook, Twitter, Instagram och YouTube)

 

Vill du adoptera?

Gör en intresse-anmälan genom kontaktformuläret och berätta om dig själv och din livssituation och varför du söker hund.

 

OBS- vi har inga hundar till adoption just nu!

 

Tack!

Vi känner stor tacksamhet för alla som har bidragit med vad de kunnat för att göra skillnad och hjälpt oss att sprida ordet vidare. Vi har under de senaste månaderna arbetat hårt för att förverkliga bilden av vår vision i denna kampanj och det var värt varje minut tack vare alla våra generösa supportrar. Tänk på att dina insatser, även de minsta, inte går obemärkt förbi. Vi kommer att fortsätta hålla er uppdaterade på vad era donationer hjälper oss att uppnå. Du är nu en del av vår "Black Dog" familj.

 

Om du har tankar eller vill diskutera ett samarbete eller sponsring, hör gärna av dig!

 

Vilka är Vi och varför startades detta?

Jag som tog initiativ till detta hundhem heter Sandra Tigerlind. Jag har arbetat med hundar i flock, hundar som terapi och hållt kurser m.m. i över 8 år. Jag är även utbildad inom bland annat berikning för hund, uppfödning, hundens beteendebehov, fördjupad hundkunskap, etologi, raslära, hunddagisföreståndare samt pågående problemhundsutredare och mycket mer. Jag har vid några tillfällen hjälpt till vid omplaceringar och varit volontär på hundhem- och kände att jag skulle kunna göra mer. Om inte jag- vem? Om inte nu- när? Jag köpte en gård på landet och satsade mycket på att kunna starta detta hundhem. I dagsläget är allt under uppbyggnad och vi har bara tre hundar och är jourhem åt några katter. Vi är i stort behov av donationer för att kunna färdigställa hundhusen och hundgårdarna för att kunna hjälpa fler hundar. Vi har kontakt med Länsstyrelsen som bara väntar på färdigställandet av hundhusen för att komma ut och besikta verksamheten, men det kommer dröja tills vi har tid och råd att färdigställa allt. Vi har även i kontakt med polisen fått veta att man ibland nekar att hjälpa bortsprungna hundar m.m. i brist på plats och möjlighet att hjälpa dem- det vill vi också göra något åt.

Hundhemmet startades som en liten bifirma- där det är inskrivet i bolagsordningen att all vinst ska gå till hundhemmet. Detta eftersom vi kommer att behöva göra invsteringar på hundratusentals kronor och att man får tillbaka 25% på alla investeringar- så att pengarna räcker längre i uppstartsskedet. Parallellt skapas en ideell förening såklart där alla donationer går direkt till hundarnas omvårdnad och rehabilitering och anpassningar. Målet är att inom ett år kommit igång och kunna ta emot ca 12 hundar, både omplacering och för-alltid-hundar. Jag är glad att du vill vara med på resan- och skapa Kronobergs första hundhem. Man kanske inte kan förändra världen- men för en hund kan man förändra hela dess värld. Det är värt mer än alla pengar i världen. Det är meningen med livet.

Hjälpa andra, utbilda, och sprida kärlek.

 

 

 

Bild: Kristin Horn Sellström