Fristadsänglar"Never believe that you cannot change the world. By adopting a pet, you have changed their world forever"


Aila- med PTSD


Jag hittades som valp utan min mamma, under en tid då jag behövde henne som mest. Utan trygghet blev jag traumatiserad för livet- lider av PTSD och är mycket rädd för allt. Ljud, människor, dofter, beröring, kärlek. Mitt liv har bestått av ständig stress och fly- eller fäkta- beredskap. Min kropp har tagit stryk, jag har nästan inga muskler, enorma brister, jag vågar knappt äta och dricka eller göra mina behov. Min resa till Black Dog var nödvändig för att jag nån gång ska få ett värdigt liv och vara hund, och våga ta emot kärlek. Jag kommer att bo på fristaden för alltid ,tre år av PTSD kommer att ta en livstid att behandla. Jag får  kosttillskott och näringsrik mat. Jag får beteende- terapi och desensibilisering för sånt som känns naturligt för andra. Min högsta dröm att få må bra och få vara hund igen, trygg och älskad, blev uppfylld under tiden på Black Dog.


/Till minne av fina Aila som

avled i cancer 2018. 

Nova- nummer 1 Min första hund, aldrig glömd


Någon ska vara ens nummer 1, och finaste Nova var min. Jag hämtade hem henne "utan att fråga" när jag var 16 år, då hon egentligen skulle ha sålts till en missbrukare. Hon var min första egna hund, och lärde mig mycket om min hundsyn, det var en självklarhet för mig att en hund ska få vara hund, och inte bara vara omgiven av massa regler och förbud. Det gav mig en väldigt busig, älskvärd och lycklig hund, även om det nästan alltid var spännande att vara hennes matte, av alla hennes upptåg att döma. Hon blev 15 år och hennes sista minuter i livet var lika roliga som talande för hennes personlighet. Hon klappade ihop och slutade andas, och när hon låg ner och världens stannade upp- så kom hon på att hon glömt en sak- så hon ställer sig upp, springer till köket, och stjäl en bulla från bordet, inhalerar den, och sen, somnar hon in för alltid. Underbara, fina hund, du var den som väckte mitt hundintresse och förmodligen den som såg till att jag också gjorde slag i saken och började jobba med hund. Bättre motivation för att vilja förstå och hjälpa hundar, kan man inte få från någon. Tack för allt, älskade Nova. 


/Till minne av Nova, alltid min nummer 1

Bjärven -farbror


En av våra mest populära hundar. Han är 15 år gammal och hade aldrig haft ett hem i hela sitt liv när han kom hit som 13-åring, och var svårt chockad och förvirrad när han kom hit, samt omusklad och överviktig. Han hade bott på samma betongfyrkant på i 12 år! Efter bara en vecka så började han känna sig trygg och hemma, oron försvann och han kunde sjunka ner i sin trygga mjuka säng på nätterna och få daglig massage och omvårdnad på dagarna, och det var allt som behövdes.  Visst kan man rädda en gammal hund, han är redan så tacksam och lycklig för sitt nya, trygga liv som han aldrig haft.


April 2020. Farbror Bjärven somnade stilla in i Sandras armar efter 3 år på fristaden, han skulle fylla 16 år, men ålder och en förvärrad epilepsi gjorde att han fick somna in.


/Till minne av älskade Farbror Bjärven


Banko -blind och gammal- han var nära döden!


När jag såg bilden av honom dyka upp i mitt flöde, trodde jag att det var en rå köttbit jag såg på, men det var Bankos uppslitna huvud. Han var gammal och blind och hade blivit utsatt för en stor hundattack. Det var ett mirakel att han ens överlevde detta, men jag kunde inte vända bort huvudet, han skulle få komma till tryggheten!


Nu levde han resten av sitt liv här hos oss, med omtanke och kärlek och utan de stora risker som finns för en svag hund. Han hade egna anpassningar och en trygg plats här, och fick mycket vård och speciallösningar då han var gammal och svag redan, blind och nästan döv- för att ge honom ett skönt och bekvämt pensionärsliv här!


Han strosade runt i sin morgonrock och sjöng sina sånger i trygghet och omtanke.  Banko fick ett år i tryggheten och somnade in i mattes famn 2019, då var hans gamla kropp färdig och han var varm och älskad! Han fick en stor plats i vårt hjärta och hade en historia som berörde många. Han var en riktig Black Dog- en utsatt hund som behövde en fristad för att känna sig trygg. 


/Till minne av Banko- saknar dina sånger

Taini-läraren


Taini är hundhemmets första anställda. Hon jobbar för godis, färska ben och för den allmänna gemenskapen och äventyr. Hon är en mycket fantastisk hund med många sätt och strategier att hantera världen på, och hon är en underbar förebild när vi tränar med skygga och rädda hundar. Hon visar vägen helt enkelt på ett sätt som gör mer än vad vi människor kan nå fram till rädda hundar på. Hon har inte många fel och brister utan är en självständig och självsäker tjej som verkligen behövs i flocken för att sprida lugn och trygghet och visa vad som är möjligt! Hon är så viktig för oss helt enkelt och hundarnas rehabilitering. När vi tog emot henne på Fristaden hade hon övergetts av hem tre gånger.


Taini avlivades tragiskt nog under 2019 pga stor smärtproblematik. Teijo axlar hennes roll numer!


/Till minne av vackra, fria själen Taini

Malala (LaLa) - diabetes och spondylos 


Hon var en riktig Black Dog- 6 år gammal, mager, med nydiagnosticerad Diabetes, samt spondylos och dåliga höfter. Hon kom hit i juli 2019 och efter många, många besök hos veterinären började vi äntligen få koll på hennes diabetes, men det kom bakslag och det gick fram och tillbaka hela tiden.


Hon blev en riktigt lycklig hund, älskade hennes nya liv, hon gick upp i vikt, mådde bättre, började bli stark i kroppen, och var busig och överlycklig för den goda maten hon fick. Det strålade om hennes och alla som träffade henne blev bara glada och förundrade över detta lilla underbara väsen.


I november 2019 tog hennes resa slut, den var alldeles för kort, men hon njöt i alla fall varenda dag. Hon gjorde ett stort avtryck på mig och sorgen över henne (och flera andra som somnade in samma år) gjorde mig paralyserad. HUR ska jag klara av att arbeta med det här? Men- om inte jag, vem? Tack för tiden, älskling.


/Till minne av busiga Lala- din tid var för kort


Gubben- mord


Gubbens tragiska öde berörda alla. En gammal hund vars matte blev mördad. Lojal låg han vid sin döda mattes sida, full med blod och hans hud hade börjat bli irriterad av blodet. Efter en vecka kommer mördaren tillbaka- och stjäl Gubben. Således- när polisen hittade mördaren, så hittades Gubben. Men vad skulle man göra med honom nu? Jag tog emot honom. Han var en godmodig gubbe på 12 år, hade ärr av cigaretter och vem vet vad han gått igenom i sitt liv (matte var knarkare). Han kom in i vårt liv och började känna sig trygg och lugn, kanske för första gången. Han blev så avslappnad, att han somnade och inte vaknade igen. Gubben bodde bara här i 7 dagar innan han fridfullt somnade in. En stor chock, men han fick några dagar av riktig trygghet och kärlek!


/Till minne av Gubben, en otrolig historia

Modig Katt- Fristadens första katt 


Självklart så kan man inte hjälpa svarta hundar utan att också få hjälpa svarta katter, som precis är lika oönskade. Vem vet vad lite vidskeplighet har skapat för problem bara på grund av en färg. Och att man inte anses som lika söt och vacker som andra färger och teckningar. Jag har alltid varit allergisk för katt men bestämde mig för att jag inte var det längre, och skaffade mig två rädda, vanvårdade svarta kattbröder. De har bott på fristaden med mig och hundarna i 5 år, men en dag hittades Modig påkörd.


Han hann göra skäl för sitt namn, sakta men säkert blev han den modiga, mysiga katt som jag fick äran att ha i mitt liv i flera år. Han lämnar bakom sig sin bror, som efter detta har växt in i samma roll, och är lika modig och glad som Modig var. 


Jag trodde aldrig jag skulle börja rädda katter också, men med över 200 000 hemlösa katter i Sverige, där många lider fruktansvärda öden, så var det självklart att jag också ska hjälpa så många katter jag kan. Modig kommer alltid vara min första katt, som lekte bort min allergi och skapade kattintresse. 


/Till minne av Modig- den svarta katten

Tia- övergiven


Vår fristadshund Lala var en högt älskad husky här, som tyvärr hade diabetes och gått utan diagnos hela sitt liv, så tyvärr blev hennes tid här kort, det var något vi inte hann få kontroll på. Jag sörjde Lala så fruktansvärt, och när en till huskytik dök upp i mitt flöde- övergiven vid 12 års ålder (hon hade alltså ägare som övergav henne- säkert för en yngre modell, tragiskt...) så var det kanske meningen. Tia var välkommen hit till fristaden, här kommer hon aldrig att bli övergiven, hon kommer att älskas och få ha ett fantastiskt pensionärsliv här på landet med mysiga skogsturer och goda ben. Tia fick somna in i mina armar våren 2021 efter ett år här, då hon diagnostierades med tumörer i nosen. Hon var en riktig glädjespridare som kommer lämna ett stort tomrum efter sig. /Till minne av Tia