Fristadshundar

Black Dog Ideell Förening

Changing the world, one rescued, senior or special needs dog at the time!"Never believe that you cannot change the world. By adopting a pet, you have changed their world forever"


Lillefot- trebent


Lillen är världens gladaste ledsna lilla clown. Med sina tre ben och ett ansikte som alltid strålar av glädje är han många människors favorit. Fastbunden i en stolpe i två år (nästan hela livet) utan en hand som gav honom kärlek. Ett ständigt offer för förbipasserande människor utan trevliga motiv samt ett lätt byte för en revirkonkurrerande hund. Någon av dessa dagliga kamper förlorade han, och utan någon som såg om hans sår så ruttnade benet inifrån. Tänk er vilken outhärdlig smärta att gå igenom tillsammans med en känsla av att långsamt förlora en kroppsdel- vilken chock och obeskrivlig rädsla han måste ha känt. När han väl räddades kunde man inte rädda hans ben, och det amputerades för att han skulle överleva. Ett liv utan en kärleksfull ägare är aldrig mer aktuellt, då hade han inte haft en chans- så han fick komma till Black Dog Fristad för alltid eftersom han kommer ha ett livslångt behov av rehabilitering- både psykiskt och fysiskt. Många tillskott för att hålla kroppen och själen igång, regelbunden massage, stretching och fysioterapi,  Lillen har nu bott på fristaden i nästan 5 år.

Tia- övergiven


Vår fristadshund Lala var en högt älskad husky här, som tyvärr hade diabetes och gått utan diagnos hela sitt liv, så tyvärr blev hennes tid här kort, det var något vi inte hade fått koll på. Jag sörjde Lala så fruktansvärt, och när en till huskytik dök upp i mitt flöde- övergiven vid 12 års ålder (hon hade alltså ägare som övergav henne- säkert för en yngre modell, tragiskt...) så var det kanske meningen. Tia var välkommen hit till fristaden, här kommer hon aldrig att bli övergiven, hon kommer att älskas och få ha ett fantastiskt pensionärsliv här på landet med mysiga skogsturer och goda ben.


Teijo-terapihund


Teijo betyder typ godhjärtad, och det är precis vad han är! Hittad med syskon på gatan som små valpar, och ingen som verkade ta hand om de små liven. Han fick turen att få komma till ett hundhem där han åtminstone fick mat och trygghet, och att växa upp med ett hundratal andra hundar, vilket har gjort honom fantastisk i sin kommunikation med andra hundar, trygg och orädd och kanske världens mest ödmjuka och snälla hund.

Teijo är nu fem år gammal och en självklar Terapihund åt alla Fristadshundar.


Men inte nog med det, han hundtränar även katter med sitt lugna sätt, och varenda människa som träffat honom blir kära över öronen i den här fantastiska hunden. Han är Terapi-Teijo med hela svenska folket och är en såndär magisk hund som man inte kommer att träffa så många gånger i sitt liv. Det är tur att han är ung, snart 5 år gammal, och jag hoppas att han får många, långa friska år här på hundhemmet som vår allra bästa anställda! Han jobbar för kärlek och godis men förtjänar hela världen. Han har hjälpt varenda rädd krake här att våga mer och använda honom som stöd och skydd, och de växer i hans närhet!

Gumman- deppig


Gumman kom hit då hennes husse gick bort, sommaren 2020, och hon var verkligen försiktig och i det närmaste deprimerad. Hon var nog en älskad familjemedlem, som bara inte hade någonstans att ta vägen utan någon familj eller släkt som kunde ta henne. Hon var 12 år, men frisk och pigg ändå, och självklart så får hon bo på vår fristad. Hon har blivit kompis med Teijo och har just börjat leka med honom och med mig, och även om det tog några månader, så viftar hon nu på svansen igen, och är en glad och lycklig pensionär som får strosa runt här så länge hon vill. 


Cilla-den blinda


Mitt liv har inte varit enkelt. Jag hade gradvis förlorat min syn och nu är jag helt blind. På grund av min synskada så bodde jag med äldre, dementa och allmänt trötta hundar, jag var bara 4 år. Jag har fortfarande hörsel som fungerar perfekt när du ropar på mig, ett luktsinne som jag kan utforska världen med, och jag har såklart min känsel kvar- som längtade efter en kärleksfull hand som klappar mig och berättar att allt kommer att bli bra.


Jag är väldigt bra på att följa ljud och har inte några problem att följa en människa eller en hundkompis som vill vara min ledarhund.  Innan jag kom till Black dog hade jag ingen större lust att leva. De dementa hundarna var irrationella och opålitliga så jag höll mig mest i ett hörn, ensam och deprimerad. Min dröm dock blev till verkligehet -jag fick komma till Black Dog- Fristad . Jag tycker nu att livet är ganska fint för mig här på hundhemmet, Jag längtade efter kärlek och omtanke, det behöver man inte se- för att känna. 

Cilla har nu bott på fristaden i nästan 4 år och hennes bästa vän är Lillefot, de är sambos.

Blinda Bubben


Bubben kom hit hösten 2020, tyvärr mitt i flytten som hundhemmet gjorde, från landet till skogen. Det berörde inte honom så mycket. Som den lilla hund han är (i jämförelse med alla andra här) så fick han följa med mig på visningar och med alla flyttlass, så han hade redan flyttat in i tanken långt innan de andra. Han är 10 år gammal och blind och döv. Han var smärtpåverkad när han kom och hade svårt att gå, men nu med mjuk rehabilitering och medicin är han ung på nytt, och har sprungit genom skogen för första gången, vilken frihet. Bubben är ett charmtroll!


Birk- 13åringen


Birk hittades av en privatperson som la upp bilder på honom, han var sliten, gammal, låg på betong och hade ingen gnista kvar i ögonen. Jag råkade snubbla över bilden (se under före-och efterbilder) och mitt hjärta gick sönder, en äldre herre ska inte sitta sådär ensam och förstörd i hans ålder. Han kom hit, och det första jag fick göra var att raka av pälsen, som var en tjock, smutsig matta av förstörd tovig päls. Huden under var helt skadad och skulle inte mer återhämta sig riktigt. Han visade sig vara runt 13 år gammal, och han har diagnosticerats med cushings, och hans syn blir gradvist sämre.  


Men den här stålgubben står inte och tycker synd om sig själv, han älskar god mat och godis, och ska sova i de allra mjukaste sängarna, och som han förtjänar det. Han är en liten sån gubbe med keps som kör lite fel i trafiken men hytter med tassen åt alla andra ändå, och det är bara charmigt när det gäller honom. Han får vara en precis den han är, resten av sitt pensionärsliv här på fristaden. Så länge han har sin livsgnista och är smärtfri och pigg så får han traska runt här i sakta mak, givetvis med den bästa bården och omvårdnaden, medicin och kärlek! 


Stig-svart katt


De första katterna som kom hit var de svarta, vanvårdade och mycket skygga katterna Stig och Modig, för att de skulle växa till att bli sociala och trevliga katter som kan representera hundhemmet som våra kattmaskotar.


Eftersom svarta katter också adopteras sist generellt sett vill vi visa vilka underbara individer de kan vara- eller bli. Precis så vackra och finurliga som alla andra katter, med andra ord! Sen att svarta djur är fruktansvärt vackra är ju bara en bonus. Kan inte förstå hur de ej väljs.