Adoptera en hund
Om oss

Adoptera via oss

Är du intresserad av en alldeles egen seniorhund? Vi är helt unika i Sverige med att enbart omplacera seniorhundar, 10 år och uppåt. När våra seniorer är redo för sitt för alltid-hem har de blivit utvärderade av både veterinär och hundpsykolog. På så vis säkerställer vi att varje enskild individ får sina behov tillgodosedda i sitt kommande hem.

Vi brukar oftast lägga upp annonser i våra sociala medier när vi söker nytt hem åt en senior, och det är inte helt ovanligt att vi då redan har potentiella kandidater. Skicka gärna in en förutsättningslös intresseanmälan så hamnar du i vårt register över potentiella adoptörer!

Vi tar inte emot privata omplaceringar mer än i undantagsfall, eftersom det är väldigt resurskrävande och vi måste separat ta ställning till varje förfrågan, utifrån våra förutsättningar.

Vi har tillstånd från Länsstyrelsen för både vårt fysiska hundhem och för att omplacera hundar. Eftersom vi inte använder oss av jourhem utan tar emot alla hundar fysiskt i Småland så har vi inte sökt tillstånd för stora mängder hundar årligen. Istället fokuserar vi på att rädda och omplacera de som har allra minst chans, och de som kanske inte väljs vanligen av större organisationer, tex de gamla, de nedsatta, de traumatiserade, de svarta.

Vi har ett bra skyddsnät i Sverige med starka djurskyddslagar, men det finns såklart hundar som far illa – både i Sverige och i andra länder. Genom att adoptera en hund minskar du det totala lidandet för hundar runt om i världen. En hund som omplaceras genom oss kommer ofta med bagage eller nedsättningar – fysiska eller psykiska. Våra fina adoptörer ger dem en chans, även om de förstår att tillit tar tid att bygga upp.

Nedan kan du njuta av ett bildspel av några av våra adopterade hundar som flyttat till lyckliga hem. 

 

FAQ Adoption 
Hur mycket kostar det att adoptera?

Vi tillämpar allt som oftast självkostnadspris. Adoptionsavgiften täcker bl.a. veterinärkostnader som t.ex. vaccin, avmaskning och hälsoundersökningar, samt hundarnas tid på hundhemmet – de utvärderas, rehabiliteras och får en chans att växa innan de är redo för sitt eget ”för alltid-hem”. Just eftersom det är självkostnadspris så får man som adoptör gärna donera lite extra! Generellt sett så kostar hundarna oss alltid mer än vad man betalar för att adoptera dem, så detta är inget vi gör för att tjäna pengar.

Adoptionsavgiften ligger på mellan 2500-5000 kr beroende på ålder och hälsostatus.

Hur går adoptionsprocessen till?

När du fastnat för en specifik hund på hundhemmet, eller om du vill låta oss bestämma vilken hund som passar just dig, så börjar du med att fylla i en adoptionsanmälan. Ta god tid på dig när du gör det!

  • Vi går noggrant igenom ditt formulär samt säkerställer så att det inte förekommer djurförbud eller andra domar, och så kontaktar vi eventuellt referenser.
  • Om vi tycker att du verkar lämplig som adoptör så kontaktar vi dig och bokar in en telefonintervju.
  • Vi vill sedan hälsa på i ditt hem genom antingen ett videosamtal eller att du skickar bilder och videoklipp på den miljö som hunden eventuellt kommer att få bo i.
  • Om vi valt ut dig som adoptör så återkopplar vi det till dig och du väljer då förhoppningsvis att boka hunden! Vi skickar då ett avtal som ska skrivas på.
  • Slutligen avtalar vi en tid då hunden blir hämtad.
  • Vi gör uppföljningar för att säkerställa att allt fungerar fint för hunden i det nya hemmet.
Behöver jag ha tidigare hunderfarenhet?

Det korta svaret är ja, men det beror mycket på hur du bor, din attityd till hundägande och din förståelse för den här typen av hundars behov. Vissa hundar kan vara enklare att adoptera och då kräver vi inte nödvändigtvis lika mycket hunderfarenhet men allmän kunskap inom hund är alltid viktigt, och vi kräver även att man är villig att ta till sig av specifik kunskap om just den hund/hundtyp eller personlighet man vill adoptera.

Majoriteten av våra hundar är försiktiga och växer och utvecklas med hjälp av tid, tålamod och mycket kärlek i sitt nya hem. Vi adopterar inte bort hundar till personer med djurförbud eller domar på sig och inte heller till personer som tillämpar hundhållning baserat på omoderna metoder eller våld.

Vi är mycket kunniga på de hundar vi adopterar ut och kan ge många bra råd på vägen. Vi finns alltid här för att vägleda och så länge man är öppensinnad, prestigelös och hanterar hundar kärleksfullt så kommer man att komma långt. Om man blir nekad en hund behöver det inte bero på att vi inte anser att man är en bra adoptör, däremot kan det finnas många sökande till våra hundar och då väljer vi den vi tror passar hunden bäst. Vi svarar i den mån vi hinner på intresseanmälningar, men har du inte hört något inom tre veckor har vi troligen gått vidare med en annan adoptör. Din intresseanmälan finns dock sparad i vårt register.

Varför är småbarn ett hinder vid adoption?

Eftersom vi sällan har tillräckligt med bakgrundsinformation om hundarna så kan vi inte garantera att de fungerar bra med barn. Just därför väljer vi att inte adoptera till familjer med barn på 12 år och yngre, ur rent säkerhetsperspektiv. Endast i undantagsfall väljer vi att acceptera något yngre barn men oavsett så ska de vara gamla nog att både förstå instruktioner samt kunna läsa hund. Detta är för allas trygghet.

Vad är viktigt att tänka på inför en adoption?

Beslutet ska vara välgrundat. Har du tid, ekonomi och energi till en ny individ i ditt liv just nu? Är du införstådd i eventuell belastning det innebär och vilka uppoffringar som kommer att krävas i ditt liv för att kunna adoptera en hund? Har du tålamod nog till att låta hunden anförtro sig till dig på hans/hennes villkor? Om svaret är ja på den här typen av frågor – grattis! Då är du rätt rustad för att adoptera en ny livskamrat!

Den första perioden behöver ni lära känna varandra och hunden måste få lov att landa i sin nya miljö. Under den här perioden ska hunden inte lämnas ensam, så därför är det viktigt att ha en plan för detta innan man adopterar en hund. Efter den första perioden så behöver man även ha en plan för ensamträning om det är så att hunden kommer lämnas ensam, alternativt ha en bra lösning med hundvakt eller dylikt.

I djurskyddslagen står det att man inte får lämna hundar ensamma längre tid än vad de klarar av utan att uppvisa stressbeteenden som tex vokalisering, apati, ta sönder saker eller göra sina behov inne.

 

Vad ingår i adoptionsavgiften?

Förutom en ny, fantastisk livskamrat så får du:

 • En vaccinerad, avmaskad och grundhälsokollad hund.
 • Livslångt stöd för hunden av hundpsykolog.
 • Väl utprovad säkerhetssele till självkostnadspris (selen i sig ingår alltså ej i priset) samt koppel och halsband gratis.
 • Ev kosttillskott för att främja en lugn transition för hunden.
 • Ofta fler saker än ovan, men detta är basnivå.

ADOPT, don't shop!

Att skaffa hund är något som verkligen gör oss lyckliga, det är ju till och med vetenskapligt bevisat. Men vi åtar oss också att ge hunden det bästa livet vi kan. Att förvänta sig att en hund med den här typen av bakgrund ska bli en ”normal” familjehund direkt kan vara ett orimligt krav. Man bör förstå att en adoption kräver tid och tålamod, men det kommer ändå vara det bästa beslutet ni tagit. Gör en andrahandshund till ditt förstahandsval adopt, don’t shop!

Denna sida använder sig av kakor, om du fortsätter använda sidan erkänner du användning utav och att du också gillar kakor.