Adoptera hund
Om oss
Adoptera hund

 

OBS: Under vintern 2021/2022 så kommer vi inte ta in fler för omplacering, så vi har inga hundar för adoption för närvarande. Pga brist på resurser och att större fokus ligger på att rädda seniorer, så kommer något annat behöva stå tillbaka, och just nu blir det adoptioner, då det är något av det mest tids- och resurskrävande jobbet som vi gör i föreningen.

På vårt hundhem här i Småland jobbar vi med adoptioner, i liten skala. Vi har ganska få hundar för adoption samtidigt eftersom det ofta är hundar som kommit från lite svårare bakgrunder, som behöver mer tid att landa och kanske rehabiliteras innan de är redo för ett hem.

När din adopterade hund landar hos dig och börjar känna sig trygg, kommer du att få en fantastisk vän. Genom att du adopterar så räddar du två liv – din hunds liv, och den hund som får ta dess plats.

Vi har ett bra skyddsnät i Sverige med starka djurskyddslagar, men det finns såklart hundar som far illa – både i Sverige och i andra länder. Genom att adoptera en hund minskar du det totala lidandet för hundar runtom i världen.

När du ser på en valp och faller direkt. Ett ”blankt blad” som man tänker att man kan forma efter sina önskemål. En hund som omplaceras genom oss kommer ofta med bagage eller nedsättningar – fysiska eller psykiska. Våra fina adoptörer ger dem en chans, även om de förstår att tillit tar tid att bygga upp.

Nedan kan du njuta av ett bildspel av några av våra adopterade hundar som flyttat till lyckliga hem. 

 

FAQ Adoption 
Hur mycket kostar det att adoptera?

Vi tillämpar allt som oftast självkostnadspris, vilket framför allt baseras på hundens ålder; en yngre hund kostar mer än en äldre, av naturliga skäl. Adoptionsavgiften täcker bl.a. veterinärkostnader som t.ex. vaccin, avmaskning och hälsoundersökningar, samt hundarnas tid på hundhemmet – de utvärderas, rehabiliteras och utvecklas innan de är redo för sitt egna ”för alltid-hem”. Just eftersom det är självkostnadspris så får man som adoptör gärna donera lite extra! Man får räkna med att en hund som är runt 10 år kostar ca 3000 kr och en yngre hund kostar runt 7000 kr. Däremellan kan det variera. Generellt sett så kostar hundarna oss alltid mer än vad man betalar för att adoptera dem. 

Hur går adoptionsprocessen till?

När du fastnat för en specifik hund på hundhemmet, eller om du vill låta oss bestämma vilken hund som passar just dig, så börjar du med att fylla i en adoptionsanmälan. Ta god tid på dig när du gör det!

  • Vi går noggrant igenom ditt formulär samt säkerställer så att det inte förekommer djurförbud eller andra domar, och så kontaktar vi eventuellt referenser.
  • Om vi tycker att du verkar lämplig som adoptör så kontaktar vi dig och bokar in en telefonintervju.
  • Vi vill sedan ”hälsa på” i ditt hem genom antingen ett videosamtal eller att du skickar bilder och videoklipp på den miljö som hunden eventuellt kommer att få bo i.
  • Om vi valt ut dig som adoptör så återkopplar vi det till dig och du väljer då förhoppnignsvis att boka hunden! Vi skickar då ett avtal som ska skrivas på.
  • Slutligen avtalar vi en tid då hunden blir hämtad.
  • Vi kan välja att göra uppföljningar för att säkerställa att allt fungerar fint för hunden i det nya hemmet.
Behöver jag ha tidigare hundkunskap?

Det korta svaret är ja, men det beror mycket på hur du bor, din attityd till hundägande och din förståelse för den här typen av hundars behov. Vissa hundar kan vara enklare att adoptera och då kräver vi inte nödvändigtvis lika mycket hunderfarenhet men allmän kunskap inom hund är alltid viktigt, och vi kräver även att man är villig att ta till sig av specifik kunskap om just den hund/hundtyp eller personlighet man vill adoptera.

Majoriteten av våra hundar är försiktiga och växer och utvecklas med hjälp av tid, tålamod och mycket kärlek i sitt nya hem. Något som är viktigt för oss är att man har tagit till sig av modern hundkunskap som bygger på den allra senaste forskningen och där är begrepp som positiv förstärkning ett nyckelord. Vi adopterar inte bort hundar till personer med djurförbud eller domar på sig och inte heller till personer som tillämpar hundhållning baserat på omoderna metoder.

Vi är mycket kunniga på de hundar vi adopterar ut och kan ge många bra råd på vägen. Vi finns alltid här för att vägleda och så länge man är öppensinnad, prestigelös och hanterar hundar kärleksfullt så kommer man att komma långt.

Varför är småbarn ett hinder vid adoption?

Eftersom vi sällan har tillräckligt med bakgrundsinformation om hundarna så kan vi inte garantera att de fungerar bra med barn. Just därför väljer vi att inte adoptera till familjer med barn på 12 år och yngre, ur rent säkerhetsperspektiv. Endast i undantagsfall väljer vi att acceptera  något yngre barn men oavsett så ska de vara gamla nog att både förstå instruktioner samt kunna läsa hund. Detta är för allas trygghet.

Vad är viktigt att tänka på inför en adoption?

Beslutet ska vara välgrundat. Har du tid, ekonomi och energi till en ny individ i ditt liv just nu? Är du införstådd i eventuell belastning det innebär och vilka uppoffringar som kommer att krävas i ditt liv för att kunna adoptera en hund? Har du tålamod nog till att låta hunden anförtro sig till dig på hans/hennes villkor? Om svaret är ja på den här typen av frågor – grattis! Då är du rätt rustad för att adoptera en ny livskamrat!

Den första perioden behöver ni lära känna varandra och hunden måste få lov att landa i sin nya miljö. Under den här perioden ska hunden inte lämnas ensam, så därför är det viktigt att ha en plan för detta innan man adopterar en hund. Efter den första perioden så behöver man även ha en plan för ensamträning om det är så att hunden kommer lämnas ensam, alternativt ha en bra lösning med hundvakt eller dylikt.

I djurskyddslagen står det att man inte får lämna hundar ensamma längre tid än vad de klarar av utan att uppvisa stressbeteenden som tex vokalisering, apati, ta sönder saker eller tex göra behov inne. 

 

Vad ingår i adoptionsavgiften?

Förutom en ny, fantastisk livskamrat så får du:

 • En vaccinerad, avmaskad och försäkrad hund.
 • Livslångt stöd för hunden av hundpsykolog.
 • Väl utprovad säkerhetssele till självkostnadspris (selen i sig ingår alltså ej i priset). Samt koppel och halsband.
 • Kosttillskott, för att främja en lugn transition för hunden.

ADOPT, don't shop!

Att skaffa hund är något som verkligen gör oss lyckliga, det är ju till och med vetenskapligt bevisat. Men vi åtar oss också att ge hunden det bästa livet vi kan. Förustättningarna som de utsatta hundarna har, att bli en  ”normal” familjehund direkt, är ett väldigt högt mål. Man bör förstå att en adoption kräver tid och tålamod. Men det kommer ändå vara det bästa beslutet ni tagit. Gör en andrahandshund till ditt förstahandsval, adopt don’t shop!

Denna sida använder sig av kakor, om du fortsätter använda sidan erkänner du användning utav och att du också gillar kakor.