Ett hem för seniora hundar

Fristaden

Vi räddar, rehabiliterar & omplacerar hundar

Vi har varit jourhem och rehabiliterat hundar sedan 2015 och hjälpt över 500 djur, trots att vi intäktsmässigt är en väldigt liten förening. Vi samarbetar med andra föreningar som delar våra mål om att rädda hundar och erbjuder dem pensionatsplatser som jourhem, samt omplacerar ett litet antal hundar varje år.

Sedan 2020 då verksamheten flyttade ut på en stor gård i de småländska skogarna, så beslutade styrelsen att framledes satsa mer på vår seniorfristad. Detta för att det saknas en fristad för äldre hundar i Sverige. I och med vårt nya mål så söker vi faddrar som vill sponsra seniorernas uppehälle och vård här.

Vår grundare Sandra Tigerlind är hundpsykolog med specialisering på rädda, osäkra och traumatiserade hundar – både från Sverige och andra länder, och det är hon som jobbar med hundarna på hundhemmet. Sandra håller även kurser och privatträning, framför allt för ägare till adopterade hundar.

Tanken på att starta en fristad, och inte bara jobba med omplaceringar, kom efter många nödrop för äldre hundar som aldrig fick någon respons. I deras absolut sista tid i livet lämnades de till sitt öde och inget kunde vara mer inhumant. Det fanns ingen sådan fristad i sitt slag i Sverige, så det blev en självklarhet att starta en för att fånga upp alla de oönskade och oälskade hundar som aldrig skulle fått en chans utan fristaden. Här får de leva som älskade familjemedlemmar, och kan genom era donationer få den vård, medicinering och rehabilitering de behöver livet ut.

Vad som driver oss

Vår motivation

Black Dog är en ideell förening i Orrefors som räddar hundar, på olika sätt. Black Dog är en metafor för de oönskade (oftast svarta) hundar som alltid blir adopterade sist – om ens alls, samt de som är äldre eller lite trasiga. Vi insåg att ingen i Sverige tog sig an dessa hundar. Därför satsar vi stort på vår seniorfristad där gamla hundar får bo hela livet eller i livets slutskede – hundar som ingen annan vill ta sig an på grund av den begränsade tid man har tillsammans. Med andra ord de som egentligen behöver någon som mest. DE är våra black dogs, och tanken på att de kommer att bli älskade och omhändertagna för kanske första gången i livet, ända till sitt sista andetag, är vår största motivation för att orka hjälpa dessa hundar ur lidande. Även om det ofta innebär en stor sorg för oss.

Vårt fadderprogram

Vill du bli fadder åt ett specifikt djur på fristaden? Du kan nu via Patreon bli månadsgivare! Gå in på länken, välj nivån “Djurfadder” och ange betalningsuppgifter så kommer summan att dras automatiskt en gång i månaden. Du kan när som helst avbryta månadsbetalningarna.

Lillefot

Lillefot, eller ”Lillen”, är vår trebenta fristadshund som alltid är glad, hans nedsättning till trots. Han ser inga hinder i livet, och visar oss varje dag hur man tar vara på livet och lever i nuet.

Teijo

Teijo är vårt magiska väsen, vår terapihund. Med hans trygga och sociala sätt så hjälper han våra blyga hundar att våga. Han är en stor hjälp i rehabiliteringen av alla hundar, och vi vore ingenting utan vår Terapi-Teijo!

Cilla

Cilla är helt blind men det är inget man märker av. Hon är framåt och modig och navigerar i omgivningarna utan problem. Hon visar verkligen omvärlden att hundarnas sinnen är fullständigt överlägsna våra.

Katterna

Katterna vi tar emot kommer antingen från vanvård eller hemlöshet, och de är ofta de minst önskade och mest rädda. Här får de växa i sin egen takt och blir alla så småningom sociala, mysiga individer bara man behandlar dem med kärlek och respekt och låter det ske i deras takt. Vi har tre svarta katter, Stig, Lycka och Leo, och sist men inte minst drottningen, Diana.

Fåren Milou, Mille och Märta

Fåren några vuxna, några gamla, och ett litet lamm kom hit sommaren 2021 genom ett vanvårdnadsärende. Skicket var sådär och de var rädda och initiativlösa, med förväxta klövar och övervikt. Efter några månader med rätt foder, stort bete och kärlek så är de lika nyfikna och busiga som hundarna här. De är riktiga karaktärer, och det lilla söta lammet är nu gårdens kung, helt orädd och vill gärna bli beundrad och bestämma över sitt kungarike. Fåren heter Minou, Mille och Märta.

Getterna Sol, Saga och Spira

I september 2022 fick vi tillskott av dessa rara små getter! En mamma-get, Sol, och hennes två killingar Saga och Spira får leva i harmoni tillsammans med våra andra djur, och i gengäld hjälper de oss att hålla ordning och reda i betesmarkerna!

Toumai (Apanson)

Toumai var hunden inte ens vi såg. Vi var där för att hämta en gammal, avstängd hund på 13 år som var helt skör och tom i blicken efter ett helt liv på några kvadratmeter betong. Men när vi skulle ta henne med oss så sa någon ”men då blir hennes rädda son kvar här”. Tydligen hade han också levt där instängd hela livet, för rädd för att ens förflyttas, och han visste inget annat liv än på betongen. Vi hade inte hjärta att dela på dem så han fick också följa med oss till fristaden. Hans mamma, Little Mama, var på palliativ vård här då vi fick reda på att hon hade långt gången cancer när vi kom hem, men vi lovade henne att göra vårt bästa för hennes son. Han visade sig också ha sina utmaningar, med ett ben som tidigare varit krossat och brutet på något sätt och som inte riktigt kunnat läka ihop normalt. Han är under fortsatt utredning kring hur vi kan rädda hans ben. Han mamma har somnat in, men han lever kvar och tar chansen som hon aldrig fick.

Vilde

Vilde var hunden som varit älskad, men som haft otur. Han levde större delen av sitt liv som draghund inom industrin fram tills hans ägare fick en allvarlig sjukdom där han akut var tvungen att göra sig av med alla sina hundar. Han fick komma till ett nytt hem, där han fick fortsätta dra och bo i hundgård, d.v.s. livet han var van vid. Men detta skulle inte heller bli hans sista hem. På grund av en separation i familjen var de tvungna sälja gården och kunde omöjligt ta med sig alla hundgårdshundar till lägenhet, och han fick återigen hamna på Blocket. Då han redan var senior var chansen liten att någon än en gång skulle ställa upp för honom, så vi tog honom hit. Vi tog en ”yngre” hund för en gångs skull, som skulle vara 11 år men det visade sig i passet att han var 13, ägaren hade visst glömt några år. Nåväl, desto mer var han en riktig Black Dog och nu är han här och har glömt utelivet. Han älskar att sova rakt ovanpå människor i sängen om natten och är otroligt älskvärd.

Harry

Harry blev hämtad när han var tre år på ett shelter i Spanien av sin tyska husse. Han spenderade sedan 16 år med husse, som nu var tvungen att åka tillbaka till sitt hemland och hade då inte råd med vård och sådant som en äldre herre som Harry var i behov av. Då skickade man ett nödrop till Black Dog och självklart svarade vi.

Vi hämtade Harry som 19-åring hos sin dåvarande husse. Vi kallar honom för Dynamit-Harry, för trots sin högst respektabla ålder så är det ändå mycket vilja och liv i gubben. Harry är en riktig charmknutte, dock en selektiv sådan.

Lyxx

Loui

Grundare

Sandra Tigerlind

Vår grundare Sandra Tigerlind är utbildad inom hund och specialiserad hundpsykolog med inriktning rädda, osäkra och traumatiserade hundar – både svenska och utländska rescues. Hon har rehabiliterat hundar från ca 15 olika länder från olika världsdelar och har stor kunskap kring kulturer och hundtyper som inte är så vanliga här i Sverige. Hon är den som jobbar med och utvärderar hundarna inom föreningen, både de som ska omplaceras genom Black Dog, samt hjälper andra föreningar som omplacerar hundar och som tillfälligt placerar dem på pensionat på hundhemmet. 

Sandra finns på heltid på fristaden/hundhemmet och hjälper även privatpersoner med konsultationer, föreläsningar och kurser. Framför allt eftersom vi vet att man kan känna sig ensam med utmaningar som kan uppstå med en adopterad hund, som många saknar förståelse för. I det fall man som familj blir hjälpta med sin hunds problem, så minskar behovet av omplacering vilket ofta är det bästa för hundarna på sikt. Därför erbjuder hon sina tjänster till andra. All vinst tillfaller hundhemmets hundar! När du bokar henne privat eller går hennes kurser online så stödjer du därmed samtidigt verksamheten här! Alla vinner alltså!

Läs mer om hennes kunskap, utbildningar och erfarenhet på www.hunddjuristen.se.

Denna sida använder sig av kakor, om du fortsätter använda sidan erkänner du användning utav och att du också gillar kakor.