Först ett tack!

Vi vill rikta ett stort tack till samtliga följare och medmänniskor – ett tack till alla er som så generöst bidragit till att vi har kunnat göra en insats för krigsdrabbade djur och människor.

Vid krigets gräns

På den polsk-ukrainska gränsen har Sandra hjälpt till att ge resenärer burar, säkrare koppel och selar. Pengarna har till viss del gått till fler burar men huvuddelen av insamlade medel har använts för att köpa specialfoder till sjuka djur i Ukraina. Både de djur som är kvar i Ukraina och de som reser saknar möjlighet att få veterinärvård. För en del problem med mage och njurar kan specialfoder vara ett bra alternativ, så därför har BDF valt att satsa den största delen av insamlade pengar på att köpa foder med hög kvalité i Polen.

Vi räddar hundar ”dubbelt upp”

Totalt 22 hundar har fått följa med Sandra hem från Polen. De flesta har snabbt fått nya, fina hem. Karantänsreglerna i början av kriget gjorde att man inte kunde rädda hundar direkt från Ukraina och därför valde BDF istället att hjälpa hundar som bott länge på shelter i Polen. Det här gör att shelters i Polen får mer utrymme att hjälpa hundar som kommer från Ukraina, och på så vis räddar vi två hundar för varje polsk hund som fått lämna sitt shelter. Nu i ett senare skede så kan man, tack vare andra seriösa organisationer, även börja hjälpa ukrainska hundar som suttit i karantän i polska shelters.

Katters verklighet på flykt

När vi har hört om katter som rest i flera dagar i små burar och inte kissat eller bajsat är det svårt att hålla tårarna borta. Det är inte nog med att katter och hundar är skräckslagna efter alla flyglarm. I den stressade situationen har många fått smärtsamma problem med mage eller njurar. Sandra har tillsammans med djurvänner av olika nationaliteter ordnat avskilda utrymmen där katterna har kunnat få komma för en stunds vila och återhämtning. Man inredde stora hundburar med plats för lådor med kattsand dit de katter som rest under flera dygn utan att kissa och bajsa kunde göra sina behov i en trygg miljö. På så sätt kunde man även stötta ukrainska familjer vars husdjur betyder mycket för dem.

Antal resor till polsk-ukrainska gränsen

Åtta resor med bil och släp

Insamlade ekonomiska medel

Ca. 380 000 SEK

Donationer (mat/material etc)

 • 200.000 portioner (ca 20 ton) hundfoder, kattfoder och foder för smådjur
 • 2000 selar, koppel och halsband
 • 500 varma hundkläder
 • 500 djurleksaker
 • 100 flyttkartonger med medicin (varav 3000 doser smärtstillande) och vårdmaterial till djurambulans verksam inne i Ukraina
 • En hundtransport till en av djurambulansens fordon
 • Mjuka och hårda transportburar
 • Filtar och bäddar

Övriga insatser

 • Räddat 22 hundar från polska shelters och på så vis frigjort plats för ukrainska krigsdrabbade hundar
 • Betalat veterinärvård och operationer för fyra djur.
 • Bistått med hjälp på tågstationen i Przemyśl till både hundar, katter och andra smådjur samt människor som flytt kriget med tåg
 • Samarbetat med andra organisationer som kört in mat och sjukvårdsmaterial i Ukraina
 • Hjälpt två äldre personer som flytt kriget att återförenas med släkt/vänner i Sverige genom transport och färjebiljett Polen-Sverige och därefter tågbiljetter vidare

Publicitet i media

SR P4 Kronoberg
SR P4 Norrbotten
Hundpodden Vår Bästa Vän
SVT Nyheter Småland
Newsner
Barometern OT

Från betonggolv till gräs under tassarna

Sedan kriget startade har trycket på polska djurorganisationer och shelter ökat enormt. Många flyktingar stannar en längre tid i Polen och de som inte kunnat hitta boende till familjen där de kan ta med sina hundar lämnar in dem på shelter. I Sverige har vi inte den typen av hundgårdar med betong och stängsel, bur efter bur i hundratals meter. Även om volontärer gör sitt bästa är det inte en miljö för en social liten hund att bo i under flera år. Eftersom det fanns hundar som tillbringat större delen av sina liv där kände BDF att här fanns en möjlighet att ge några seniorhundar lite guldkant på tillvaron. Ett par av hundarna var både gamla och i dåligt skick. Efter att ha fått veterinärvård och blivit ömsint omhändertagna är det ändå två av de äldsta hundarna som fått somna in. De flesta är däremot piggare än på länge och njuter av att känna mjukt gräs under tassarna, kunna känna alla dofter i naturen, mjuka händer som klappar och ett eget hem.

Stort tack till Pauline W som gjort denna sammanställda berättelse av vår insats hittills!

BildgalleriDenna sida använder sig av kakor, om du fortsätter använda sidan erkänner du användning utav och att du också gillar kakor.